IT & IoT Security | Cloud | It's all about the life itself

Nothing in life is as important as you think it is, while you are thinking about it.

Enterprise Vault’un Yedeklenmesi İşlemi

Enterprise Vault’un Yedeklenmesi İşlemi

Merhaba ,

Bilindiği üzere Enterprise Vault ; File System Archiving , Exchange Server Mailbox&Journal&PublicFoler Archiving , Sharepoint Archiving , SMTP Archiving, Domino Archiving işlemleri için kullanılan ve Gartner Magic Quadrant’ta “Leaders” çeyreğinde olan Enterprise Information Archiving çözümüdür.

Bu yazımda Enterprise Vault ‘un kullanımına dair önemli noktalardan biri olan yedeklenmesi prosedürü üzerine değinmek istiyorum.

Test lab’ımdan bahsedeyim;

Domain : test.sym

EV Server : winev1

SQL Server : winsql

Domain Controller : windc1

EV’nin yapısı göz önüne alındığında arşivlenen objeler Vault Store Partition Location’da barınır. Partition’ın nerede duracağı , partition oluşturulurken belirlenir. EV ile arşivleme işleme için mutlaka Vault Store Partition’a ihtiyaç duyulur.

Örnek : Mailbox arşivleme için yada Journal mailbox arşivleme gibi.

Yedekleme için kullanılan yazılım ile Vault Store’ların ve Index lokasyonlarının yedeği (mümkünse farklı bir schedule ile temp,msmq , cache vs… ) yedeği alınmalıdır.

Firmanızda Symantec Backup Exec yada Symantec NetBackup kullanıyorsanız bu yazılımlar agent’ları sayesinde EV’yi algılayarak güvenli şekilde backup mode’a alırlar ve yedekmele sonrasında yine güvenli biçimde backup mode’dan çıkarırlar. Sonrasında da Vault Store’lar içindeki dosyaların (A) attribute’larını temizlerler.

Eğer firmanızda bu iki ürün dışında bir yazılımla EV’nin yedeğini almak isterseniz tabii ki mümkündür. Fakat bir kaç noktaya dikkat edilmelidir. Çünkü bu iki ürün dışındaki yazılımlar Vault Store’lar içindeki file’ların (A) attribute’larını yedekleme işleminden sonra temizleyemeye bilir. Bu durum Safety Copy’nin silinememesine yok açar. Yani arşivlenen item hem EV’de durur hemde Exchange Server’da durmaya devam eder.Özetle EV yedekleme işlemini olması gerektiği gibi algılayamamış olur.

Bu durumun önüne geçmek için ( normal şartlarda yedekleme sonrası Safety Copy silinmelidir) EV (A) attribute’ına bakmak yerine alternatif olarak trigger file kullanımını sunuyor.

Yapılandırmaya geçebiliriz.

1- Vault Store’lar için Backup durumuna bakalım.

2- clip_image002

3- Görüldüğü gibi (A) değeri incelenerek aksiyon alınıyor.

4- Vault Store Partition Location’a bakalım.

5- clip_image004

6- E:\EV\vsg1\kasa1 dizini altında görünüyor.

7- E:\EV\vsg1\kasa1 dizinine giderek ismi IgnoreArchiveBitTrigger olacak şekilde boş bir txt uzantılı dosya oluşturunuz.

8- Bu dosyayı tüm Vault Store Location’larında oluşturmalısınız. Dikkat !!!

9- Ardından uygun bir andaysanız aşağıdaki rapor’a bakarak yedekleme için bekleyen item’ları gözleyin.

10- clip_image006

11- Vault Store Partition özelliklerinden backup denetimini Trigger File’a çekerek bir interval belirleyiniz.(hızlı sonuç almak için Store Service’nin yeniden başlatınız.İsterseniz interval’ın dolmasını da bekleyebilirsiniz)

12- clip_image008

13- Interval dolup ilk tarama yapıldığında EV bir trigger file bulacak (step 7) ve uzantısını .old şeklinde değiştirecektir ve o andaki tüm arşivlenen itemların güvenli bir şekilde yedeklendiğini düşünüp (A) ‘ları silecektir.

14- Bizim yapacağımız işlem EV’ye storage service başladığında yada EV backup mode’dan çıktığından yada interval dolduğunda sonuna .old ekleyebileceği boş bir txt (step 7) göstermek olacak.

15- EV’yi backup mode’a almak ve backup mode’dan çıkarmak için script’ler kullanacağız ( kolaylık )

16- EV’yi backup mode’a almak için aşağıdaki satırları kullanabilirsiniz.

17- powershell -psconsolefile “C:\Program Files (x86)\Enterprise Vault\EVShell.psc1” -command “& {Set-VaultStoreBackupMode -Name LifeRoot -EVServerName kasa -EVObjectType Site}”

18- powershell -psconsolefile “C:\Program Files (x86)\Enterprise Vault\EVShell.psc1” -command “& {Set-IndexLocationBackupMode -EVServerName kasa -EVSiteName LifeRoot}”

19- del “E:\EV\vsg1\kasa1\ignorearchivebittrigger.old”

20- del “E:\EV\vsg1\journalVS\ignorearchivebittrigger.old”

21- copy C:\IgnoreArchiveBitTrigger.txt “E:\EV\vsg1\kasa1”

22- copy C:\IgnoreArchiveBitTrigger.txt “E:\EV\vsg1\journalVS”

23- 17. ve 18. Maddeler site’ı backup mode’a çeker. 19. ve 20. Maddeler eski trigger file’ı siler. 21. Ve 22. Maddeler EV değiştirebilsin diye yeni trigger file oluşturur.

24- Bu dört maddeden bir ps1 hazırlarsanız zamanlanmış görevleri kullanmak kolay olacaktır.

25- Ardından script’i çalıştırarak EV’yi backup mode’a alın ve *.old dosyalarının silindiğini ve yeni txt’nin oluştuğunu gözleyin.

26- Şimdi yedek alabilirsiniz.

27- Yedek alma işlemi bittikten sonar EV’yi backup mode’dan çıkarmak için aşağıdaki satırları kullanabilirsiniz.

28- powershell -psconsolefile “C:\Program Files (x86)\Enterprise Vault\EVShell.psc1” -command “& {Clear-VaultStoreBackupMode -Name LifeRoot -EVServerName kasa -EVObjectType Site}”

29- powershell -psconsolefile “C:\Program Files (x86)\Enterprise Vault\EVShell.psc1” -command “& {Clear-IndexLocationBackupMode -EVServerName kasa -EVSiteName LifeRoot}”

30- Yine bir adet ps1 script’i hazırlamak işleri kolaylaştırır.

31- EV backup mode’dan çıktıktan sonra step 10’daki raporu tekrar çalıştırın.

32- clip_image010

33- Artık yedekleme için bekleyen item görünmüyor. EV yedekleme işlemi sonrasında arşivlenen item’ların güvence altına alındığını anlamış oldu.

34- Bu işlemler sırasında şunlara dikkat ederseniz script tarafında sorun yaşamazsınız. EV, 32-bit powershell sürümünü kullanıyor. PowerShell’de varsayılan da execution policy kısıtlanmıştır.

35- Başlangıçta belirttiğim gibi Backup EXEC yada NetBackup kullanıyorsanız önceki 34 maddeye gerek yok.

Konularla ilgili Symantec tarafındaki Tech Docs’a bakmak isterseniz aşağıdaki link’ler işinize fazlasıyla yarayacaktır.

http://www.symantec.com/business/support/index?page=content&id=TECH35610

http://www.symantec.com/business/support/index?page=content&id=TECH69486

Konu ile ilgili sormak isterseniz [email protected] adresimden ulabilirsiniz.

UYARI : Vault Store Partition Location , ScreenShot’lardaki isimler , Trigger File interlar , Sunucu isimleri , Domain ismi ve bunlara benzer herşey benim test lab’ıma özeldir. Siz yapınızdaki değerleri kullanınız.

Herkese sorunsuz ve neşeli günler dilerim…