IT & IoT Security | Cloud | It's all about the life itself

Nothing in life is as important as you think it is, while you are thinking about it.

Microsoft Cloud Platform System

Merhaba,

Cloud Platform System(CPS); Windows Server 2012 R2 , System Center 2012 R2 ve Azure Stack ile endüstri lideri üreticilerin donanımlarını birleştirerek Windows/Linux tabanlı iş yükleriniz için yapılandırılmış entegre çözümler sunar. İş yükünüze ve ihtiyacınıza göre 4 node’lu giriş seviyesindeki sistemleri veya 128 node’lu gelişmiş sistemleri seçebilirsiniz.

Geçen hafta katıldığım Dell Solution’s Day 2015’de , Microsoft ve Dell işbirliğiyle de sunulan CPS ‘in tanıtımlarına rast gelmiştim. Standard ve Premium olmak üzere iki seçenek ile geliyor. Bence ilgi çekici özelliklerinden biri, sürümlerden bağımsız olarak CPS’in pre-configured halde geliyor olmasıdır. Bir diğeri ise microsoft’un datacenter’rındaki platformu, datacenter’ınıza taşıyor olmanız olsa gerek 🙂

CPS’in standard’ın spesifikasyonları genel olarak aşağıdaki gibidir:

4 node ile başlayabiliyorsunuz. 16 node’a yükseltebiliyorsunuz.

Node’lardaki donanımlar şu şekilde olabiliyor.

CPU >= 12 fiziksel işlemci “core”

Memory >= 128 GB

Storage, Lokal storage >= 200 GB(hdd,ssd)

Network >=1 x 10 GbE NIC (her bir server’da)

Private cloud yapısını tesis etmek, her adımda problemsiz ilerlense bile, hayli kompleks ve zaman alan bir süreçtir. Genelde de bazı bileşenleri ikinci plana atarsınız, optimizasyonu orta veya uzun vadeye bırakırsınız 🙂 CPS premium ile bu sürecin ve karmaşanın hayli azaldığından bahsediliyor. Test etmeden metriklerle konuşmak zor fakat orkestrasyon ve otomasyon ile bu sürecin kısalması veya karmaşanın azalması hayli mümkün. Entegre ve pre-configured(=ready to operate!) şekilde geliyor olması CPS’in iddasını destekler niteliktedir.

CPS Premium ’un spesifikasyonları genel olarak aşağıdaki gibidir:

Rack başına 32 node , 4 rack ile 128 node

Rack başına 512 işlemci core , 4 rack ile 2048 işlemci core

Rack başına 8 TB memory , 4 rack ile 32 TB memory

Rack başına 282 TB kullanılabilir depolama alanı , 4 rack ile 1.1 PB kullanılabilir depolama alanı

**Rack başına 2000 VM , 4 rack ile 8000 VM

**: Bahsi geçen metrikte kast edilen her bir VM’in 2 vCPU,1.75 GB memory, 50 GB depolama alanına sahip olduğu varsayılmıştır. İhtiyaçlarınıza göre oranlayabilirsiniz.

Microsoft Azure ile uyumlu ve bağlantılı çalışmak üzerine dizayn edilmesi de çeşitli avantajlar sunmaktadır. Bence Azure Site Recovery ve hybrid yapısı bu avantajların başında geliyor 🙂

Konu hakkında Enterprise Strategy Group’un bir araştırmasından bazı bilgileri paylaşmak istiyorum.

Şirketleri bu tür entegre private/hybrid cloud çözümlerine yönelten faktörler araştırılmış.

clip_image002

CPS ile sağlananan yönetimsel kolaylıklar, aslına bakarsanız, tadığımız ürünlerin sağladığı kolaylıklardır. System center standardizasyonu, otomatize edilmiş yama ve framework güncelleme sistemi, azure-connected yapısı IT perspektifinden yönetimi kolaylaştıran unsurların başında geliyor.

Düşük maliyet! ile converged infrastructure mimarisini denemek isteyenler için CPS standard sürüm doğru seçim olabilir. Büyük datacenter ’lar veya yönetilen hizmetler sunan servis sağlayıcıları için ise CPS premium değerlendirilebilir. Bir diğer use case ise CPS’i Disaster Recovery site’ınızda konumlandırmak olabilir.

clip_image004

Verimerkezinide veya DR site’ınızda CPS’i test ederek kullanım deneyimini gözleyebilirsiniz. Test-drive imkanı konusunda Microsoft Temsilciniz ile görüşebilirsiniz(olup olmadığı konusunda). Lisanslama konusunda ise en doğru bilgiyi yine Microsoft Temsilciniz ile görüşerek elde edebilirisiniz. Dell & Microsoft işbirliğinden faydalanarak ilerlemek de avantajlı olabilir.

Herkese sorunsuz ve neşeli günler dilerim.