IT & IoT Security | Cloud | It's all about the life itself

Nothing in life is as important as you think it is, while you are thinking about it.

VMTurbo Operations Manager , Application Discovery

Merhaba ,

Ürün ile ilgili daha önce yazdığım yazılarda tanıtım ve yeni versiyonundaki yeniliklerden bahsetmiştim. İnceledikçe günlük işleri kolaylaştıran genel olarak  gözlem ve optimizasyon için gereken administrative effor’u azaltmaya yönelik özelliklerini keşdebileceğiniz bir ürün. Bu yazımda Ürünün sanal sunucularda çalışan application’ları keşfine ve bu application’ların tükettiği kaynakları gözlemlemesi değinmek istedim.

Önceli yazılarımı okumak isteseniz link’leri kullanabilirsiniz.

https://aydogmusoglu.com/vmturbo-operations-manager-for-virtual-infrastructure.html  

ve  

https://aydogmusoglu.com/vmturbo-operations-manager-v3-2-new-version-released-whats-new.html

Operations Manager’ın application’ları keşfetmesi için yapılandırmalar menüsü aşağıdaki gibi Policy Tab’ı altında konuşlandırılmış.

image

Application Credentials altında application’ların üzerinde çalıştıkları platformlara VMTurbo’nun erişebilmesi için uygun credential bilgilerini girmeniz gerekiyor.

image

Test amacıyla bir adet ESXi host’um üzerinde çalışan VM’ler içindeki uygulamaları keşfetmek istedim. Üstteki gibi ilgili ESXi host’umun içindeki VM’lere erişimde kullanılacak credential’ı belirledim.Burada tabii ki inheritance söz konusu. Hiyerarşinin daha üstünden bir ayarlama yaparsanız hızlı bir şekilde tüm HOST’larınıza işleyecektir. Apply Settings butonuna basmayı unutmayınız.

Ardından hangi uygulamalın keşfedilmesini istediğinizi belirliyorsunuz.Bu işlem için Application Signature kullanılıyor. (genelde uygulamarın servisleri olarak da değerlendirilebilir ama kullanmamız gereken spesifik signature’larda olabilir )

image

Üstteki resimde taradığım 6 signature varsayılanda geliyor. Ben test amacıyla kurduğum Exchange Server’larımın ve kaynak tüketimini gözlemek istemiştim. İlgili exchange servislerini signature olarak ekledim. Bu servislerin executable isimlerine services.msc yönetim konsolundan bakabilirsiniz.

Örnek: mad.exe system attendant , store.exe information store vs… gibi

Hemen sonuç almak isterseniz re-discover işlemi yapabilirsiniz. Yada 20-30 dakika kadar bekleyebilirsiniz.

Rediscover işlemi aşağıdaki gibidir.

image

 

Ardından Inventory tab’ına geri dönebiliriz.

image

Üstte görüldüğü gibi öncesinde belirlediğim Application Signature’lara istinaden test için kullanacağım Exchange Server’larım keşfedilmiş. AD topology servisinin iki sunucuda çalıştığına dikkat edersek 2 adet sunucum da keşfedilmiştir. 1 sunucuda HUB transport Role’üm vardı. 1 Sunucuda Mailbox Role’üm vardı. Sonuç olarak keşif başarılı.

Örnek olması açısından Informatin Store’un kaynak tüketimi inceleyelim.

image

Mailbox Server’ımdaki Information Store Servisinin kaynak tüketimi üstteki gibi. 8GB’lık toplam memory’nın  yaklaşık 1.5GB ‘lık kısmını kullanmış şu an toplanan verilere göre.

NOT: Üstteki tablo sadece uygulama içindir. Exchange Server’ın çalıştığı VM’ın kaynak tüketimi göstermez.Onu görmek için  Inventory tab’ındaki farklı menüleri inceleyebilirsiniz.

Burada şu şekilde bir ihtiyaç olabilir. Yazımın ilk aşamalarında ESXi’daki sunucular keşfedilsin diye bir credential belirlemiştim.Her sanal sunucu aynı credential uygun olmayabilir. Credential belirleme işini de VM bazında yapamıyorsunuz.Bu durumda ne yapabiliriz dersek , Ürün bize sanallarımızı (yada her neyi istiyorsanız) group’lama opsiyonu sunuyor.

image

Test amaçlı isimleri ArchiveServer olan ve Email Servers olan iki grup açtım. İkinci group’ta üye yok.İlk grupta bir üye var. Bu durumda Group objeleri üzerinde credential belirleme imkanımız oluyor.

image 

Bu şekilde farklı credential’lara sahip sanalları gruplayarak (aslında ilk baştan tasarım düzenliyse buna gerek yok ama bizim işlerde her zaman değişen şeyler oluyor ve sıkça oluyor Smile  )  application discovery işini esnetebiliyoruz.

Bence bu tür işlemlerde best practise şu şekilde olabilir. Eğer dizaynınıza göre bir ESXi/Hyper-V/Xen server’ınızda tek bir  credential tüm sanallarınız için uygunda hiyerarşik olarak  host seviyesinden credential tanımı uygundur. Değilse Host seviyesinden yapmayın.Öncelikle Group Management’ı  kullanarak mantıksal olarak sanallarını gruplayın sonrada group seviyesinde credential belirleyin.

Herkese sorunsuz ve neşeli günler…