IT & IoT Security | Cloud | It's all about the life itself

Nothing in life is as important as you think it is, while you are thinking about it.

Exchange Server 2013, Mailbox ’ların Import Export edilmesi işlemleri

Merhaba,
Exchange Server organizasyonu ile çalışanlar aşinadırlar ki mailbox ’ların import export işlemleri exchange 5.5 sürümünden bu yana yapılan rutin işlemler arasındadır. Exchange 5.5 sürümündeki temel araç exmerge aracıydı. Şimdiki exchange sürümünde, eskiye göre bu işlemler için gereken gereksinimleri ortadan kaldırmış bir yapı mevcut. Örneğin, exmerge ile yapılan işlemleri otomatize etme zorlukları mevcuttu, exchange server 2007 dönemindeki işlemlerde ms office outlook uygulaması kurulu bir workstation gereksinimi vardı. Exchange server 2010’un ve exchange server 2013’ün yayınlanması ile birlikte bu tür işlemler için bahsettiğim gereksinimler ortadan kalkmış oldu.

Yeni cmdlet’lerin çalışma süreci ile exchange mailbox server rolü yüklü sunucularda çalışan Microsoft Exchange Mailbox Replication servisi ilgilenmektedir.

Yazımda sunucu tarafında yürütülen bu işlemlerden ve süreçlerden, örneklerle açıklayarak bahsedeceğim.

Baris kullanıcısının mailbox’ını pst dosyasına export etmek için aşağıdaki cmdlet’i kullanabilirsiniz.
Üstte görüldüğü gibi cmdlet hata vermekte!

image

Get-command *export* cmdlet’ini kullanarak bakarsanız, export cmdlet’lerinin olmadığını göreceksiniz. Bunun sebebi, locally logged user account’un mailbox import export izninin olmamasıdır! Varsayılanda bu rol administrator kullanıcısına da verilmiyor! Kullanıcıya bu işlem için izin verilmesi gerekir. İzin için aşağıdaki cmdlet’i kullanabilirsiniz.

image

Ardından mailbox export request’ini tekrar çalıştırdım( ems’yi kapatın ve yeni bir ems açın!).

image

Üstte görüldüğü gibi işlem başarı şekilde başladı ve mailbox export işlemi, işlem kuyruğuna alındı. Kullanının mailbox’ının bir kısmını ve/veya belli bir tarihten sonraki item’larını pst dosyasına export etmek isteyebilirsiniz. Bu durumda mailbox export cmdlet’ini biraz detaylandırmak yeterli olacaktır.

image

Üstteki parametreler ile sent items klasörünü ve/veya belli bir tarihten daha sonra gelen mail item’ları pst dosyasına export etmeyi seçmiş oldum. Tabii ki her iki satırı birleştirip kullanabilirsiniz!

ContentFilter parametresi ile pst dosyasına export edeceğiniz içeriği detaylı şekilde filtreleyebilirsiniz. Birkaç örnek vermek istiyorum.

-ContentFilter {All -like “*baris”}  :  Recipient,Sender veya message body içerisinde baris geçen her item’ı export eder.

-ContentFilter {Attachment -like “*.jpg”} : Attachment’ın türüne  yada isminde geçen bir kelime uyan bütün item’ları export eder.

-ContentFilter {(BCC -eq ‘[email protected]’) -or (BCC -eq ‘[email protected]’)} : Gönderilen mail’lerin arasında bcc kısmına baris eklenmiş veya bcc kısmına cibil eklenmiş tüm item’ları export eder! Yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesinde bu tür filtrenin talep edilebileceğini ve/veya kullanılabileceğini düşünüyorum.

ContentFilter parametresinin kullanılan özellikleri bunlarla sınırlı değil.

http://technet.microsoft.com/en-us/library/ff601762.aspx adresine mutlaka göz atın!

Başlayan işlemi/işlemleri(mailbox export işlemi) görüntülemek için aşağıdaki cmdlet’ten faydalanabilirsiniz.

image

İstatistiksel bilgileri gözlemek isterseniz aşağıdaki cmdlet de kullanışlıdır.

image

Bulk olarak gözlem yapmak isterseniz aşağıdaki döngü kullanılabilir.

image

Output biçiminin görselini değiştirebilirsiniz.
PST dosyalarının içeriğini mailbox’a import etmek isterseniz aşağıdaki cmdlet’i kullanabilirsiniz.

image

Exchange organizasyonundaki mailbox’ların tümünü pst dosyasına export etmek isterseniz aşağıdaki code’lar ve cmdlet’ler işinize yarayacaktır.

image

–    Export_bulk isminde bir ps1 dosyası oluşturdum ve içeriğini script pane’de yazdığım şekilde kaydettim.
–    Batch işin ismini oluşturmak için get-date cmdlet’ini kullandım ama opsiyoneldir.
–    Ardından ps1 script dosyasını normal bir script dosyasını çalıştırdığınız gibi çalıştırabilirsiniz.

Tüm mailbox’lar –path ile belirlediğiniz paylaşıma export edilecektir.

Not: $batch_export ile bağlayan satırı kullanmak zorunda değilsiniz. Kullanmazsanız, -batchname parametresi için açıkça bir isim yazabilirsiniz.Kullanım örneği aşağıdaki gibidir.
.\Export_bulk.ps1 -Path \\00mbx01\pst -BatchName toplu_export_1

Bulk mailbox import işlemleri için aşağıdaki adresi inceleyebilirsiniz.
http://gallery.technet.microsoft.com/office/e46edf5b-3d82-4f11-a3fa-665f32df6bd8 Galeriden download edip test edebilirsiniz. Ben test etmedim!

Mailbox export import işlemleri için yeni nesil exchange server sürümleri ile kullanabildiğimiz cmdlet’leri ve kullanım şekillerini inceledim. İhtiyaçlar doğrultusunda daha gelişmiş ve/veya fonksiyonel script’ler yazılabilir.

Herkese sorunsuz ve neşeli günler dilerim.